Mobivak-1

Geplaatst in de bak van een Toyota Hilux Extra Cab en spelingsvrij vastgezet op 4 punten.
Mobivak_1 interieurMobivak_1_instap

Model Mobivak-THEX1 (Toyota Hilux Extra Cab >2005)
Gewicht 375 kg (in standaard uitvoering)
Bed Alkoof

2,1 x 1,65m

Matras alkoof 20mm 3mesh met daarop 120mm (100mm op uitschuifbaar deel) koudschuim matras voor 80kg lichaamsgewicht. Individuele aanpassing is mogelijk.
Bed beneden 2,0 x 1,65 m (laatste 95 cm 1,15m breed ivm keukenblok). Dit bed is in principe bedoeld voor slecht of extreem koud weer waarbij het hefdak bij voorkeur gesloten moet blijven.
Matras beneden 100mm koudschuim (zitkussens) + 100mm matras van uitschuifbaar deel bed alkoof. Met behulp van tafelblad en extra blad wordt de opening in de zithoek dichtgemaakt.
Schoon Water 16l jerrycan met dompelpomp, naar behoefte kunnen in de zijbakken meerdere 16l jerrycans meegenomen worden (zwaartepunt tussen de assen).
Afval water 16l jerrycan met snelkoppeling.
Koken Standaard 1 pit Origo 1500 spiritusbrander. Andere mogelijkheden zijn in overleg mogelijk.
spoelbak Vierkante spoelbak, kraan met keramisch binnenwerk.
Electrische installatie Op basis van Votronic Bus Systeem (VBS) met geïntegreerde weergave en bediening van geinstalleerde onderdelen zoals zonnepanelen, lader, omvormer, binnen- en buitentemperatuur, capaciteit accu, resterende capaciteit in %, momentaan stroomverbruik. Eventueel kunnen ook de watertanks en tank wc aangesloten worden.
Accu Standaard 55Ah Optima Yellowtop -19,5kg - (optioneel 75Ah -26,5kg -). Capaciteit Yellowtop 75Ah is vergelijkbaar met ongeveer 120Ah van de meest gangbare accu's.
Lader Standaard Votronic PB1215SMP 2B (laadstroom accu camper-unit 15A + 2A laaduitgang startaccu). optioneel is b.v. lader PB1240SMT 2B mogelijk voor hogere laadstroom en gescheiden 2e accu camper-unit
Omvormer 12v > 230V Standaard niet aanwezig, maar kan op verzoek in boordsysteem geïntegreerd worden b.v. Votronic SMI-300-NVS.
12v aansluitingen 2x (1x in gebruik door compressor koelbox). Optioneel zijn meer aansluitingen mogelijk.
Verlichting binnen 2x 1W LED leeslamp (zwanenhals voor zithoek en bed bruikbaar), 2x 1W LED vast in het hefdak.
Koelbox Waeco Coolfreeze CDF-25 (23l inhoud) met bevestigingsframe, zeer laag stroomverbruik en past ideaal binnen het ruimte concept van de Mobivak-1.
Audio installatie Standaard geen. Op basis van onze eigen ervaring gebruiken wij een Tivoli PAL radio met extra sterke Ni-Mh battery. Zowel binnen als buiten te gebruiken en geen belasting voor de boordaccu.
Uitklap dak 3,51 x 1,75 m met 2 zware kwaliteit gasdrukveren, 4 draaisluitingen aan de buitenzijde voor eenvoudig openen en sluiten hefdak. Eventueel zijn extra sluiting aan de binnenzijde mogelijk als anti-diefstal maatregel.
Doek uitklap dak Airtex met standaard 2 zijopeningen voorzien van knutjesgaas (ook bekend als Midges, blackfly, knott). Optioneel is ronde opening aan de achterzijde mogelijk.
Ramen 3 Seitz S4 ramen (2x zijwand en 1x achterdeur). Seitz S4 ramen zijn standaard met rolgordijn en muskietengaas uitgerust.
Verlichting buiten 2 Hella LED achterlichten met achterlicht, remlicht en richting aanwijzer. LED 3e Remlicht.
Sandwich constuctie Vloer en hefdak, 50mm, wanden 28mm Hightech Mobivak plaatmateriaal, Op diverse plaatsen zijn in het plaatmateriaal aluminium verstevigingen aangebracht. Hagel bestendig. Hoge isolatiewaarde zonder koudebrugen.  
Verwarming Standaard niet. Naar keuze kan een Eberspacher D2 of D3s standkachel ingebouwd worden. Een 17l dieseltank kan laag aan voorzijde van de camper-unit gemonteerd worden tussen camper-unit en cabine.
Tafel Zwaardvis tafel met meervoudige verstel mogelijkheden waaronder excentrisch draaibaar. Hierdoor is binnen de beperkte ruime voor elke bezigheid een juiste positie te vinden. Eenvoudig los te maken en b.v. op het bed te leggen.
WC Dometic 976 met 18,9 L vuilwatertank en 8,7 L spoelwater capaciteit.
Toegang Plat opvouwbaar trapje met twee brede treden. Zeer solide model dat weinig ruimte inneemt.
Droogrek 1 uitschuifbaar droogrek plus de brede handgrepen van zowel de klep als deur. Optioneel kunnen 2 extra ophangpunten aan het hefdak gemonteerd worden om b.v. waslijn, kleren of rugzak aan op te hangen.


 • Gewicht.


  Impressie ZwaargewichtImpressie lichtgewicht

  Wie heeft er niet steeds een strijd om zijn of haar gewicht. Zo gaat het ook met pickups.
  Bij pickups wordt te snel de toevlucht genomen tot "vals spelen". Omdat ze het gewicht niet verder omlaag kunnen brengen en iedereen wel weet dat gewicht niet gelijk gewicht is (zie uitleg "Gewicht, waar komt het allemaal vandaan") wordt er voor gekozen om het toelaatbaar gewicht omhoog te brengen (in het Duits 'Auflasten' genoemd). Dit wordt vaak bereikt door luchtvering te monteren en regelmatig wordt ook het chassis versterkt. FOUT FOUT FOUT, rij eigenschappen gaan verloren, chassis wordt overbelast, remmen, wiellager en motoren worden overbelast. Mobivak doet hier consequent niet aan mee. Echter, als binnen de specificaties van een auto de mogelijkheid is om het laadvermogen verantwoord te verhogen, dan werken we hier wel aan mee. Een voorbeeld is nu wel op zijn plaats. De Toyota Hilux extra cab zoals die door ons in gebruik is, heeft in Europa een toelaatbaar laadvermogen van 875kg. In Afrika, Australië en New Zeeland heeft deze Hilux echter een laadvermogen van meer dan 1000kg. De reden van dit verschil ligt in een iets lichter veerpakket (comfort) en de hoge snelheden die in Duitsland gereden mogen worden (remmen, veiligheid). De Hilux is echter technisch in staat om met een hoger gewicht om te gaan. Bedenk echter wel: elke kg meer gewicht gaat ten koste van iets. Wat dat betreft gaat het een pickup niet beter af dan bij onszelf.

  Bij het beladen van de camperunit hanteren wij de volgende regels (identiek aan het beladen van een rugzak):

  1) Laat thuis wat je niet nodig hebt (TIP houdt een lijstje bij van wat je tijdens een reis niet gebruikt hebt. Je zult verbaast zijn met hoe weinig je uitkomt).
  2) Zorg er voor dat het gewicht zo laag mogelijk en zo veel mogelijk tussen de voor- en achteras wordt geplaatst.
  3) Weeg voor het vertrek de voor-, achteras en totaalgewicht.
  4) Zie het als een sport met als beloning prettige rijeigenschappen en hopelijk een fijne vakantie.

  Ik kan je verzekeren dat een te zware auto het vakantieplezier danig kan verpesten. Nog afgezien van de dikke lucht, natte rug en dichtgeknepen billen in zo'n situatie.

 • Mobivak_1_interieur

  De leefruimte van een Mobivak camper unit is compact maar comfortabel.  We hebben dit bereikt door het keukenblok bij de ingang te plaatsen. De U vormige bank is zodanig vormgegeven dat je allerlei zit- en lighoudingen kunt aannemen en de gebruikte kussens zijn van hoogwaardig koudschuim en i.p.v. rugkussens gebruiken we vrolijk gekleurde kussens. Afgezien van het feit dat dit er gezellig uitziet, is er met behulp van kussens een veel prettigere zithouding te bereiken dan met een rugkussen alleen. Tevens gaat er in de breedte van de unit niet onnodig ruimte verloren door rugkussens.
  Onder het zitgedeelte zitten de opbergkisten.  Door de ruimte die in een pickup bak beschikbaar is maximaal te benutten, kunnen hier alle persoonlijke spulllen, andere zaken en alle etenswaren in opgeborgen worden.  Door alles onder het zitgedeelte te houden, blijft ook het zwaartepunt mooi laag.

  Mobivak_1_WC

  Naar onze mening mag in geen enkele camper een WC ontbreken. Dus ook in een Mobivak zult u altijd een goed bruikbare WC aantreffen.  In het geval van de Mobivak-1 zit die tussen de beide zitbanken en tegen het dwarsschot aan. Kussen weg, klep omhoog,  voorste plankje er uit en de WC is klaar voor gebruik. Met een opvang reservoir van 18L mag een verblijf van meerdere dagen zonder externe verzorging geen probleem zijn.  En ook hier weer is het zwaartepunt naar voren en omlaag gebracht. En last bot not least, een hartje in de klep is zonder meerprijs mogelijk.

  De tafel in een kleine camper unit is een uitdaging; vast -  en hij zit altijd in de weg, te klein - en je kunt er niks mee. We hebben de oplossing gevonden in een tafel van Zwaardvis die in alle standen te verstellen is, Ook kan het blad horizontaal excentisch verdraaid worden.  Hierdoor is alijd een goed positie te vinden, of het nu is voor het ontbijt, werken achter de laptop of als extra werkblad van de keuken. En niet geheel onbelangrijk, het blad kan zo gedraaid worden dat je er nog om heen kunt lopen. Even niet nodig, eenvoudig losdraaien en ergens ander weg te leggen.

  Mobivak_1 tafel in verschillende posties

  Voor de inrichting maken we verder veel gebruik van hout vanwege het prettige uiterlijk en de unieke eigenschappen die hout heeft v.w.b. de mogelijkheid om vocht te reguleren. Mocht u echter een inbouw wensen op basis van b.v. Flightcase en HPL plaatmateriaal, dan is dat zonder meer mogelijk. 

    • Hoe moet een bed van een camper er uit zien en vooral hoe goed moet het slapen.  Na jaren op Thermarest, eierschuim matjes en op wat al niet meer voor matrassen te hebben gelegen, was het voor ons duidelijk. Een groot deel van je vakantieplezier wordt bepaald door het slaapcomfort. Bij de ontwikkeling van de camperunit stond naast gewichtsreductie en robuustheid ook slaapcomfort hoog op de prioriteitenlijst en waren we bereid om concessies aan gewichtsbesparing ten gunste van slaapcomfort te doen. Ook de breedte vonden we belangrijk. Een bed van 1,2 m of 1,4 m is best knus, maar iets breder is toch wel fijn, zeker als je vaker onder weg bent en ook wel eens niet zo mooi weer hebt. Dan wordt het bed ineens de ligweide in je camperunit en breng je er mogelijk vele uren in door met lezen van die boeken waar je thuis nooit aan toe kwam. Met een breedte van 1,65 m en een lengte van 2,1 m lijkt me dat deze eis wel gehaald is.

  Mobivak_1 bed 165 x 210 van hoogwaardig koudschuim


  Een ander belangrijk punt was het gemak waarmee je het bed gereedmaakt voor de nacht. Eis was: snel klaar te maken en op te bergen en geen gehannes met allerlei ondersteunende palen. Het bed moest dus uitschuifbaar zijn en alleen op de beide zijkanten steunen terwijl het toch in het midden met 200 kg belast moest kunnen worden. Lijkt simpel, maar er waren heel wat uren achter de computer voor nodig om tot een goede oplossing te komen. Ook hierbij is het een groot voordeel dat we ons eigen plaatmateriaal vervaardigen.

  Omdat een mens s'nachts nog al wat vocht verliest, ik in ieder geval wel, was en is onderbeluchting belangrijk voor het behoud van de matrassen. We hebben hiervoor het geheel nieuwe materiaal 3Mesh gebruikt. We slaan hier meerdere vliegen in één klap mee. Goede onderbeluchting, geringe hoogte en gewicht en het werkt mee aan een goede drukverdeling. 

  Voor de matrassen hebben we gekozen voor een hele goede en bewezen kwaliteit koudschuim. Naast alle goede eigenschappen heeft deze oplossing ook enkele nadelen t.w. zwaarder van gewicht en duurder. Nadelen waarvan we overtuigd zijn dat ze verantwoord zijn omdat je er zo veel voor terug krijgt.  Mocht u echter zo iemand zijn die zelfs op een betonvloer nog goed slaapt; hier valt dus nog geld en gewicht te besparen.

  En last but not least, er zijn situaties dat je het hefdak liever gesloten laat zoals b.v. bij heftige wind of extreme kou. In deze situatie kan het bed beneden opgemaakt worden.  Alles wat nodig is om het bed te kunnen maken is standaard in de camper unit aanwezig. Het is iets meer werk maar de nachtrust zal er niet veel slechter om zijn.

  Mobivak_1 bed beneden

  Mobivak_1 beneden normaal


 • Waarom hebben we voor een hefdak en niet voor een alkoof gekozen. Naast een aantal nadelen, heeft een hefdak ook een groot aantal voordelen. Voordelen die met name belangrijk worden als er smalle bergwegen, dorpjes met smalle straatjes en off-road passages worden gereden. Het zwaartepunt blijft lager, in dagelijks gebruik geeft het een mooi en bescheiden profiel, het brandstofverbruik wordt er in positieve zin beinvloed. Kortom tegen de nadelen staan meer dan genoeg voordelen om toch voor een hefdak te gaan.

  Mobivak_1 hefdak beloopbaar

  Hefdaken die Mobivak maakt zijn altijd beloopbaar en voorzien van een exact berekende zware kwaliteit gasdrukveer. Bij de berekening hebben we al rekening gehouden met b.v. het gewicht van een kano of ander belading met een maximum van 35 Kg. Hierdoor is het optimum bereikt voor de kracht die nodig is om het dak te openen en sluiten in zowel beladen als onbeladen toestand.

  In principe zijn alle onze hefdaken voorzien van flightrails in zowel de lengte als breedte richting. Hierdoor is altijd een goede positie te vinden om lading goed en veilig vast te zetten.

  Aan de binnenzijde is een grote breede handpreep geplaatst die meerdere funties heeft. Natuurlijk is de handgreep in eerste instantie bedoeld om het hefdak te kunnen sluiten. Maar we hebben bewust voor een breede handgreep gekozen omdat die dan ook gelijk dienst kan doen als kapstok om b.v. natte jassen aan te drogen.

  Mobivak_1_hefdak_handgreep

  Het gebruikte tentdoek is van airtex en ongevoelig voor vocht en als het hefdak dan eens gesloten wordt als het doek nog nat is, is dit tenminste geen probleem. Iets dat je bij een katoenen tentdoek niet aan te raden is. Naast dat Airtex licht en sterk is, is het ook verkrijgbaar in vele kleuren. Met het hefdak open en alleen Airtex doek, is het temperatuur verschil tussen binnen  en buiten ongeveer 5 graden (alles verder gesloten). Op dit moment werken we aan een dubbel doek constructie die dit verschil naar ongeveer 15 graden brengt. Door deze dubbeldoek constructie wordt het inzet spectrum van onze units vergroot naar 3+ seizoenen. Vindt je het niet erg om bij extreme koude het dak gesloten te houden, dan is winter inzet in de poolstreken geen enkel probleem.

  Let trouwens ook eens op het profiel dat we gebruiken tussen het hefdak en cabine. In gesloten toestand lijkt het wel één geheel en soms zijn mensen verbaast dat het een hefdak is.
  Het dak wordt gesloten middels de 4 sluitingen die zich aan de buitenzijde bevinden. Hierdoor is het openen en sluiten veel makkelijker dan met een sluiting binnen.

 • We hebben een zeer licht en sterk plaatmateriaal ontwikkelt en vervaardigen het plaatmateriaal in eigen beheer. Ons plaatmateriaal is veel lichter als normaal plaatmateriaal en het heeft een srPP (Self-Reinforced Polypropylene) binnen- en buitenhuid en een kern van hoogwaardig materiaal. 

  Mobivak_1 srPP sandwich

  Ons plaatmateriaal wordt in het frame gelijmd met lijm die ook onder extreme condities zijn eigenschappen blijft behouden. Er is dus nergens sprake van koudebruggen en het bevat niets dat gevoelig is voor vocht . Een constructie die dus stabiel en duurzaam is onder alle omstandigheden. Op plaatsen waar veel kracht komt te staan zoals b.v. bevestiging van flightrails, bed constructie of handgrepen brengen we in het plaatmateriaal extra aluminium strippen aan. Als de platen eenmaal gelijmd en uitgehard zijn, onstaat zo een hoog belastbaar geheel.

   

  Mobivak_1_plaatmateriaal_srpp

  Mobivak_1_plaatmateriaal_lijmen

  Mobivak_1_plaatmateriaal_hefdak

  Als een plaat eenmaal geheel klaar is, dan gaat hij voor ongeveer 3 dagen in de vacuumtafel en moet daarna 14 dagen langzaam uitharden.

  Mobivak_1_plaatmateriaal_vacuumtafel

   

 • Onze camperunits worden op een simpele maar ingeniuse wijze in de laadbak vastgezet. Geen kabels geen spanbanden of kettingen geen luiken en zeker geen verloren ruimte en zeker geen camperunit die beweegt tijdens het rijden.
  In de laadbak van de pickup komt een bevestigingsrail waarin de 4 opvangpunten voor de camperunits zijn bevestigd.

  Mobivak_1 laadbakrail

  Als de camperunit in de bak is geplaatst worden de vier bevestigingspunten geplaatst. Door de trapezium draadbout en het conische rubber is een kleine afwijking geen propleem. Tijden het vastdraaien wordt de camperunit van zelf goed gecentreerd. Als de camperunit eenmaal vastgezet is, dan dienen de conische rubbers gelijk ook als trillings- en schokdempers. Eenmaal vastgezet voelt de camperunit aan of die vast met de auto verbonden is. Onder alle omstandigheden.

   

  Mobivak_1 bevestigingshendel geplaatst

  Mobivak_1 bevestigingshendel gedemonteerd

  bevestiging-assambly_doorsnede

  Tijden het testen van de Mobivak-1 hadden we in de eerste instantie een speling van 2 a 3 mm. Dit lijkt niks, maar deze 2 a 3 mm was al goed voor een duidelijke klok tijden het terreinrijden en ook voelde de auto niet perfect aan. Toe we deze "kleine" afwijking verwijderd hadden voelde de combinatie aan als uit graniet gehouwen. Klein verschil met grote uitwerking.

  Door de bevestiging die we ontwikkeld hebben blijft de combinatie "lading" wat van belang is als het gaat om BPM regels.

   

  let op; De fiscus is nogal wispelturig v.w.b. de huidige BPM en CO2 regeling. voordat u besluit om iets te doen, controleer altijd de actuele stand van zaken m.b.t. tot de BPM, CO2 en camper regeling!
 • Het op en afzetten van onze units gaat zeer eenvoudig en kan, afhankelijk van uw wensen, gebeuren m.b.v. een hijs installatie of m.b.v. afzetpoten. In beide gevallen dienen de flightrails op de hoekpunten als bevestigingspunt.

  Flightrail bevestiging op hoekpunten  In tegenstelling tot wat er vaak wordt beweerd, zal de unit op reis zo goed als nooit afgezet worden. Dit omdat de unit zo compact en licht is dat hij nagenoeg geen invloed heeft op de rijeigenschappen én het dichtklappen en rij-gereedmaken slechts enkele minuten duurt. Het op reis afzetten van de unit kost minimaal 15 - 30 minuten werk op een vlakke ondergrond!  Mocht het afzetten wel noodzakelijk zijn om b.v. een reparatie uit te voeren of wil je altijd de mogelijkheid houden om de unit af te zetten, dan kan eenvoudig gekozen worden voor de optie om flightrail hijsogen mee te nemen die gebruikt worden om de unit van de pickup te hijsen of om de afzetpoten mee op reis te nemen en die dan te gebruiken. U heeft echter altijd de keus uit meerdere opties.

  In al de jaren dat wij met camperunits onderweg zijn geweest, hebben we zeggen en schrijven 2x een unit afgezet. En die units waren ook nog wezenlijk zwaarder en breder dan de units die Mobivak bouwt.  Daarbij komt dat we dit eerder deden omdat we vonden dat het er een keer bij hoorde dan dat het noodzakelijk was.

  Zodra er gelegenheid voor is zullen we video opnames aan de website toevoegen die beter laten zien wat de mogelijkheden zijn.